Plava shtrihet në veri të Trojeve Shqiptare. Përfshinë një sipërfaqe prej 486 km2, rrëzë Alpeve Shqiptare, në burimin e lumit Lim. Komuna e Plavës është komunë ndërkufitare në një gjatësi prej 52 km kufizohet me territorin e Shqipërisë.

Lugina e Plavës me bukuritë e sajë të rralla ka qenë e banuar qysh në lashtësi.

Në dokumente e shkruar Plava nuk përmendet si vendbanim por si trevë me emrin Flaviusu (Phlavius) nga koha romake. Si vendbanim përmendet në shekullin e XIII në vitin 1435, në shkrimet e ndryshme ku plavasit udhtojnë në Shkodër per t’u furnizuar me krip.

Veçoritë natyrore shumë karakteristike dhe atraktive të komunës së Plavës, e bëjnë padyshim hapësirën malore më të rëndësishme dhe me më vlerë në Mal të Zi, ku zhvillohen lloje të ndryshme të turizmit (dimëror, veror, liqenor, malor, stacionar, transit etj.), si dhe (skijimit, gjuetisë, peshkimit, kajakut, alpinizmit, sporteve në ujë raftingut etj).

Një nga atraksionet turistike të kësaj zone është padyshim liqeni i Plavës, liqeni i dytë më i madh dhe më i bukuri në rajon, i ndjekur nga liqenet e shumta malore “sytë malore” nga të cilët më të bukurit janë “Hridsko” dhe “Visitorsko” me një lundrues. ishull në të; burimet e bollshme karstike – më të bukurat janë “Burimet e Ali Pashës” dhe “Rreth Skakavicës”, rrugët dhe objektet alpiniste me majat më të larta në Mal të Zi (Maja Kolata 2528 metra mbi nivelin e detit dhe Maja Rosit 2524 metra). Më pas, kjo zonë ka një terren të shkëlqyer skijimi në të cilin mund të ndërtohet afërsisht 60 km rrugë skijimi sipas një studimi të hartuar nga ekspertët e OECD dhe organizata J.Iten M. Rey, që përfaqëson rreth 65,59% të potencialit turistik.
Konsideruar si “Bukuria Përrallore” e Alpeve Shqiptare, Plava paraqet destinacionin turistik të cilin duheni t’a vizitoni në cdo stinë.