Kanioni i Rugovës ose Gryka e Rugovës është një kanion afër Pejës në Perëndim të Kosovës, në Bjeshkët e Nemuna, në afërsi të kufirit me Malin e Zi. Me një gjatësi prej 25 km (16 mi) dhe thellësi prej 1,000 metra, Rugova konsiderohet të jetë një nga kanionët më të gjata dhe më të thella të Evropës.Ajo është krijuar nga erozioni ujit dhe tërheqja e akullnajave në Pejë. Lumbardhi i Pejës-Bistrica kalon përmes kanionit.

Kanioni fillon të ngushtohet rreth tre kilometra larg Pejës dhe vazhdon të ngushtohet për gjashtë kilometrat e ardhshme, duke krijuar kështu një luginë të madhe në të cilën rrjedh lumi Bistrica e Pejës. Ajo ngushtohet sërish në një derdhje përgjatë rrugës perëndimore të rajonit që lidh Kosovën me Malin e Zi . Thellësia mesatare e luginës është 650-1000 metra. Kanioni është i banuar në anën e saj lindore dhe në anën e saj perëndimore gjatë muajve të verës.

Ka pak ujëvara dhe shumë burime uji, siç është Uji i Zi dhe Kroi i km-5. Në kilometrin e gjashtë të kanionit ka një ujëvarë 25 metër të lartë që buron nga shkëmbinjtë në anën e saj jugore dhe bie në lumë. Qindra shpella janë ende për tu hulumtuar në grykë, me shumicën e tyre ende të pa eksploruara. Shpella të njohura përfshijnë Gryka e Madhe (e cila është eksploruar rreth 11 km), Shpella e Karamakazit dhe Shpella e Kallabes (ku janë zbuluar mbetjet arkeologjike të njerëzve të lashtë). Një urë harkore e njohur lidh kanionin, para së cilës është një shkëmb me një vizatim të një atleti që mendohet të jetë nga periudha pellazge